Ajankohtaista

Syrjäyttääkö propaani muut kylmäaineet maalämmössä?

Kirjoittanut Ilari Vuores | 15.7.2025

Keväällä 2024 voimaan tulleen F-kaasuasetuksen tavoitteena on vähentää kylmäaineiden ilmastovaikutuksia rajoittamalla erityisesti korkean GWP-arvon (Global Warming Potential) aineiden käyttöä. Vaikka asetuksen vaikutukset näkyvät kunnolla vasta tulevaisuudessa, Frankfurtin ISH-messuilla sai kuitenkin jo esimakua tulevista muutoksista: propaani oli vahvasti esillä lähes kaikissa lämmitykseen ja lämpöpumppuihin liittyvissä ratkaisuissa.

F-kaasuasetus tulee vaikuttamaan käytännössä erityisesti HFC-aineisiin ja HFC/HFO-sekoituksiin. Vaikka kaikki aineet eivät vielä ole rajoitusten piirissä, esimerkiksi matalan GWP-arvon HFC-aine R32 muodostaa hajotessaan "ikuisuuskemikaaleja", minkä takia sen käyttöä tullaan todennäköisesti rajaamaan tulevaisuudessa.  

Kylmäaineita koskevaa muutosta ajaa F-kaasuasetuksen ohella myös valmisteilla oleva PFAS-asetus.  PFAS-asetus keskittyy rajoittamaan edellämainittuja ikuisuuskemikaaleja, jotka eivät hajoa luonnossa, vaan kertyvät ympäristöön ja voivat olla haitallisia sekä ihmisille että luonnolle. Näitä aineita on viime aikoina löydetty muun muassa juomavedestä, ruoasta ja viinistä.

Yleisimmät käytössä olevat kylmäaineet: HFC-, HFO- ja luonnolliset kylmäaineet.


Mitä tämä tarkoittaa maalämpöön siirtyville asiakkaille?

Suomessa F-kaasuasetuksen tai PFAS-asetuksen vaikutukset eivät vielä näy kovin vahvasti.

Propaania (R290, GWP 3) käyttävät lämpöpumput alkavat pikkuhiljaa kuitenkin yleistyä myös Suomessa – mekin toteutimme viime syksynä ensimmäisen tällaisen kohteemme. Toistaiseksi nämä propaanipumput ovat vielä selvästi kalliimpia kuin perinteiset ratkaisut, mikä hidastaa niiden yleistymistä.

Lämpöpumpun ostajalle tämä kehityskulku ei alkuun näyttäydy millään tavalla. Toisaalta siinä vaiheessa, kun kompressori on käyttöikänsä päässä ja kaipaa uusintaa noin 15 vuoden kohdalla, nyt kaukokatseisesti propaanikoneen valinnut pääsee remontissa helpommalla. Asiakkaan ei myöskään tarvitse huolestua ikuisuuskemikaalien päätymisestä luontoon, juomaveteen, huoneilmaan tai aivoihin ainakaan oman lämpöpumppuvalinnan kautta.

Muutoksen hitaus ei sinänsä ole yllättävää. Suurimmat laitevalmistajat ovat ensin keskittyneet omakotitaloihin ja huoneistokohtaisiin ilma-vesilämpöpumppuihin, koska niille on eniten kysyntää päämarkkinoilla. Vasta myöhemmin on vuorossa siirtyminen suurempien kiinteistöjen lämpöpumppuratkaisuihin – juuri niille on kuitenkin eniten tarvetta Pohjoismaissa.

Kuten jo vuoden 2023 kylmäaineblogissani arvelin, voidaan nyt kuitenkin sanoa varmemmin, että propaani näyttää olevan tulevaisuudessa vallitseva kylmäaine.