Vaihda kaukolämmöstä maalämpöön – ilman omaa investointia

Oletko kiinteistön omistajana kyllästynyt kaukolämmön jatkuviin hinnankorotuksiin? Tiesitkö, että sinulla on vaihtoehto – maalämpö? Maalämpö sopii lähes kaikkien isojenkin kiinteistöjen lämmitysmuodoksi – ja on usein kaukolämpöä merkittävästi edullisempi.

Kaukolämmön hinta on noussut Suomessa viime vuosina rajusti.
”Viiden vuoden aikana keskimääräinen hinnannousu on ollut 32 % ja 20 vuoden aikana peräti 119 %, kertoo Geonovan kehitysjohtaja Ilari Vuores.

Hän korostaa, että alueelliset hintaerot ovat merkittäviä. Erityisesti kuitenkin isojen kaupunkien kehyskunnissa, kuten Tuusulassa, Järvenpäässä, Sipoossa, Karkkilassa, Nokialla, Turun lähialueilla, Heinolassa ja Lapinlahdella kaukolämmön hinnat ovat nousseet voimakkaasti.
”Isoista kaupungeista myös Helsingissä, Lahdessa, Hämeenlinnassa ja Turun seudulla MWh:n hinta on jo kivunnut reippaasti yli 100 euroon”, Vuores mainitsee. 

Jos kaukolämmön hinta tuntuu kovalta, kannattaa tutustua vaihtoehtoon: maalämpöön. 

Vaikka naapurisi on kiinni kaukolämmössä, sinun ei tarvitse olla

Monet luulevat, että kaukolämmöstä ei voi irrottautua tai irtaantumiseen liittyy riskejä.
”Todellisuudessa maalämpö toimii siellä missä kaukolämpökin – ja pitkälti myös niillä alueilla, missä kaukolämpöverkkoa ei ole lainkaan”, Vuores sanoo.

Jos kiinteistön tontti on riittävän iso, kiinteistö ei sijaitse pohjavesialueella tai sen alla ei ole maanalaista infraa, teknistä estettä maalämpöön vaihtamiseen ei yleensä ole. 
”Yhdenkään kiinteistön ei ole pakko olla kiinni kaukolämmössä vain sen takia, että alueella on kaukolämpöverkko ja kaikki naapurit ovat kaukolämmössä”, Vuores korostaa.


Maalämpö palveluna pienentää lämmityskustannuksia – sopimuskauden säästö voi olla yli miljoona euroa

Vuores muistuttaa, että oikein mitoitettu ja suunniteltu maalämpöjärjestelmä voi tuoda merkittäviä säästöjä etenkin niillä alueilla, missä kaukolämpö on kallista ja kiinteistön lämmityskulut isot. 

”Maalämpöjärjestelmää suunnitellessa huomioidaan aina muut energiankäytön tehostamiseen liittyvät mahdollisuudet, kuten lämmön talteenotto, jonka avulla voidaan saada jopa kolmannes kiinteistön hukkaamasta lämmöstä takaisin hyötykäyttöön lämmittämään kiinteistöä. Tämä vaikuttaa suoraan suunnitellun kaivokentän laajuuteen ja sitä kautta asiakkaan maksamaan hintaan”, hän kertoo.

”Maalämpöjärjestelmä yhdessä lämmön talteenoton kanssa pudottaa ostoenergiantarpeen noin kolmannekseen siitä mitä se on juuri nyt.”

Opas

Maalämpö kerrostaloon - esimerkkilaskelmat

Tutustu asiantuntijan laatimiin esimerkkilaskelmiin Helsingissä, Järvenpäässä, Hämeenlinnassa ja Turussa.

Tutustu esimerkkilaskelmiin

Laskelmat opas 2025_Kansikuva cropped



Maalämpöön siirtyminen maksaa satoja tuhansia euroja. Mutta miksi investoisit itse, kun voit ostaa palveluna?

Hyvistä ominaisuuksista huolimatta maalämmön suosiota on heikentänyt merkittävä alkuinvestointi. Jos kuusinumeroinen kertainvestointi ja vastuunkanto hankkeen onnistumisesta ja järjestelmän toimivuudesta ei ole omaa ydinbisnestä, maalämpö kannattaa hankkia palveluna Geonovalta.

”Tämä tarkoittaa, että me suunnittelemme, toteutamme ja investoimme maalämpöjärjestelmän yrityksen tai taloyhtiön puolesta ja vastaamme energiantuotannosta sopimuskauden ajan. Asiakkaan tehtäväksi jää maksaa helposti budjetoitavaa kuukausimaksua, joka sisältää halutessa myös järjestelmän tarvitseman sähkön”, Vuores listaa.

Hän muistuttaa, että optimaalisesti ja luotettavasti toimiva maalämpöjärjestelmä edellyttää asiantuntevaa ylläpitoa. Palveluna ostaminen on asiakkaalle riskitön ja samalla helppo tapa varmistaa, että järjestelmä tuottaa tavoitellut säästöt ja erinomaisen lämmöntuotannon hyötysuhteen (COP).

”Tarjoamme asiakkaillemme täystakuun koko sopimuskauden ajaksi – jopa 30 vuodeksi”, Vuores lupaa.

Maalämpöön palvelumallilla siirtyneen kiinteistön omistaja voi siis saada sekä maalämmön että investoida samalla muuhun, kuten ydinliiketoiminnan edellyttämiin uusiin tuotantolaitteisiin tai taloyhtiössä esimerkiksi välttämättömään korjausrakentamiseen.

Päästötöntä lämmitystä ja viilennystä omalta tontilta

Maalämpö nostetaan suoraan kiinteistön tontilta, mikä parantaa kiinteistön energiaomavaraisuutta. Kun kaukolämmöstä edelleen noin 80 % tuotetaan polttamalla (esimerkiksi puuta ja puuperäisiä raaka-aineita, jätteitä tai fossiilisia polttoaineita), maalämpö on tuotantomuotona päästötön. Maalämmön lisäksi kiinteistöön on mahdollista toteuttaa samalla järjestelmällä maaviileä, mikä vapauttaa esimerkiksi taloyhtiön huoneistokohtaisista ratkaisuista.

Toki myös maalämpö tarvitsee toimiakseen sähköä.
”Jos sähkö tuotetaan päästöttömästi esimerkiksi tuuli-, vesi- tai aurinkovoimalla tai ydinenergialla, kiinteistön CO2-päästöt putoavat lähes nollaan”, Vuores kertoo.

Maalämpö on käytössä huomaamaton, sillä kaivot porataan maahan, lämpöpumput sijoitetaan lämmönjakohuoneeseen ja piha siistitään asennuksen jälkeen. 
”Geonovan suunnittelemana järjestelmä ei myöskään aiheuta meluhaittaa asukkaille tai työntekijöille”, Vuores muistuttaa.  

Kokeile säästölaskuria

Voisiko maalämpö olla vaihtoehto myös teidän taloyhtiöönne tai yrityskiinteistöön? Katso laskurillamme, onko maalämpö mahdollinen ja paljonko se toisi säästöjä. Tarvitset vain kiinteistön osoitteen!

 

 

Annukka Ollitervo

Annukka Ollitervo

Markkinointipäällikkö

Ota yhteyttä

Oletko kiinnostunut kuulemaan, miten kiinteistösi voisi siirtyä maalämpöön ilman omaa investointia? Jätä meille yhteydenottopyyntö. Palaamme asiaan mahdollisimman pian!

  • +358 29 7031 0950
  • Valimotie 17-19, 00380 Helsinki